/ Gulliver/Getty Images
Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ срещу антиправителствени демонстранти при сблъсъци късно през нощта в неделя преди потенциално ключовата среща между хонконгския лидер Кари Лам и президента на Китай Си Цзинпин в Пекин в понеделник, съобщи Ройтерс.

Главната администраторка на Хонконг Кари Лам е в Пекин на редовно служебно посещение. Там е планирано тя да разговаря с президента Си Цзинпин. Съществуват спекулации, че визитата ще донесе нови разпоредби във връзка с политическата криза в града, включително вероятни промени в кабинета. При предишната им среща в Шанхай в началото на ноември Си изрази "високо доверие" в Лам независимо от безредиците.

В Хонконг отбелязват половин година от началото на протестното движение (СНИМКИ)

От юни Хонконг е обхванат от най-сериозната си политическа криза от десетилетия. Протестите усложниха отношенията и между Китай и САЩ в момент на засилено напрежение, включително и по въпроса за търговията.

Късно в неделя групи маскирани младежи блокираха някои улици в Хонконг, което предизвика намеса на полицията, която използва сълзотворен газ и атакува тълпите с палки. Това е първата употреба на сълзотворен газ от почти две седмици.

Съобщава се за запалени пожари, счупени светофари и разбити витрини. Един студент е бил хоспитализиран, след като е бил ранен при сблъсък със силите за сигурност. Полицията е извършила многобройни арести.
БТА