Покачването на морското равнище ще прави тайфуните все по-опасни
Покачването на морското равнище ще прави тайфуните все по-опасни / Gulliver/Getty Images

Тайфуните стават все по-опасни за жителите на крайбрежни селища с покачването на морското равнище и глобалното затопляне, заяви генералният секретар на Световната метеорологична организация (СМО) Мишел Жаро, цитиран от ДПА и Ройтерс.

В доклада си за 2013 година агенцията на ООН посочва, че морското равнище по света е достигнало нови рекордни нива през март, като е нараствало със средно по 3,2 мм годишно от 90-те години на миналия век. През изминалото столетие равнището на моретата и океаните се е повишило с около 20 см.

"Макар и индивидуалните тропически циклони да не може да се приписват пряко на климатичните промени, повишаването на морското равнище вече прави жителите на крайбрежията по-уязвими на бурите. Видяхме трагичните последствия от това във Филипините", каза Жаро във Варшава, където тече световна среща на високо равнище за изготвяне на ново споразумение за борба с климатичните промени, което да влезе в сила от 2020 година.

Очаква се тази година да е една от десетте най-горещи, откакто е започнало измерването на температурите през 1850 година, отбелязва БТА. Първите девет месеца от тази година са наравно със същия период от 2003 г. за седма най-гореща година, като средните температури в световно изражение са били с 0,48 градуса по Целзий по-високи от средните за периода 1961-1990 г.

Рекордни летни горещини са измерени в Австралия, Япония, Китай и Южна Корея. Климатичните промени засягат не само покачването на температурите, но и сушата, наводненията и проливните дъждове. Рекордни валежи и наводнения тази година имаше в американския щат Колорадо, в Централна Европа, при границата между Индия и Непал и по река Амур, която разделя Русия от Китай. Същевременно в Бразилия, Ангола, Намибия и Нова Зеландия е регистрирана най-тежката суша за последните няколко десетилетия, посочва СМО.