/ БТА
Президентът на Танзания Джон Магуфули, известен със скептицизма си за коронавируса, бе погребан в семейна гробница в родното си село Чато близо до езерото Виктория, предаде Ройтерс.

Прегазиха петима души по време на поклонението на президента на Танзания

Миналата седмица танзанийските власти обявиха като причина за смъртта му сърдечна недостатъчност. Магуфули стана известен с пренебрежението си към заплахата от коронавирусната пандемия и отказа си да налага в страната ограничителни мерки като носене на предпазни маски или локдаун.

Президентът не се бе появявал публично от 27 февруари, което породи предположения, че е болен от коронавирус. Администрацията му отхвърляше слуховете и настояваше, че президентът е здрав.

Джон Магуфули с прякор Булдозера управляваше Танзания с твърда ръка. Опозицията го обвиняваше в жестоки репресии срещу политическите му противници.

Почина президентът на Танзания

Поддръжниците го хвалеха за настъпателната борба с корупцията, подобряването на инфраструктурата и стремежа му да накара чуждестранните компании да плащат повече за експлоатацията на природните ресурси на страната, включително добива на злато.

Анализатори очакват да видят дали бившият вицепрезидент Самия Сулуху Хасан, която положи клетва като държавен глава, ще вземе мерки срещу заразата като задължително носене на маски или да поръча ваксини от чужбина.

По време на погребалната церемония обаче повечето от присъствалите, включително Самиа Хасан, не носеха маски, отбелязва агенцията. 
БТА