/ БТА
На 11 юли се отбелязва годишнината от единственият признат в Европа геноцид след Втората световна война
Хиляди хора в Босна и Херцеговина се събраха на 11 юли, за да отбележат годишнината от клането в Сребреница през 1995 г. - единственият признат в Европа геноцид след Втората световна война, и да погребат 19 новоидентифицирани жертви, съобщи АП.

Екзекутирането на 8000 бошняци, повечето от които мъже и момчета, се отбелязва със серия от събития и погребение на жертвите, чиито останки са били намерени в масови гробове и наскоро са били идентифицирани с ДНК анализи.

БТА

Двайсет и шест години след като са били брутално убити, 16 мъже, двама тийнейджъри и една жена ще бъдат погребани в мемориалното гробище на входа на източния босненски град.

С химна на Босна и Херцеговина и обръщения на официални лица в Сребреница започна официалното възпоменание за жертвите на геноцида в защитената зона на ООН, извършен през юли 1995 г., съобщи агенция Фена.

БТА

В рамките на отбелязването на двадесет и шестата годишнина от най-голямото престъпление на територията на Европа след Втората световна война ще има много изказвания, като някои са изпратили видеопослания заради пандемията от коронавирус, отбелязва босненската информационна агенция.
БТА