Собственикът на "Дейли Телеграф" и "Сънди Телеграф" почина на 86 г.
Собственикът на "Дейли Телеграф" и "Сънди Телеграф" почина на 86 г. / iStock/Getty Images
Британският милиардер и собственик на Telegraph Media Group Дейвид Баркли почина на 86-годишна възраст след кратко боледуване, съобщи The Daily Telegraph.

Дейвид Баркли, заедно с брат си близнак Фредерик, ремонтира и закупува помещения през 60-те години на миналия век, а по-късно натрупва богатство в бизнеса с хотелиерството и търговията на дребно.

През 2004 г. придобива Telegraph Media Group (включва The Daily Telegraph и The Sunday Telegraph и списание The Spectator). През 2000 г. двамата братя получават рицарска степен от кралицата.

Британският премиер Борис Джонсън вече изрази съболезнованията си за смъртта на Баркли в Twitter. Той отбеляза: „С уважение и възхищение ние се сбогуваме със сър Дейвид Баркли, който спаси страхотен вестник, създаде хиляди работни места в Обединеното кралство и страстно вярваше в независимостта на тази страна“, пише Джонсън, който е работил като кореспондент, редактор и политически наблюдател в изданията на групировката „Дейли Телеграф“ и „Спектейтър“.



"Дейли Мейл" припомня, че Борис Джонсън е назначен за коментатор във вестниците на групировката със заплата от 250 000 паунда на година, като той е останал такъв до поемането на премиерския пост.

Точната причина за смъртта на Дейвид Баркли все още не е известна.

Превод и редакция: DarikNews