/ ThinkStock/Getty Images
Новелистът Чарлз Портис, станал известен най-вече с книгата си "Непреклонните", която два пъти бе адаптирана за големия екран, почина на 86-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес.
Той бе засегнат от болестта на Алцхаймер от няколко години. "Той умря в болница в Литъл рок, Арканзас, където отдавна се бе установил", поясни брат му Джонатан.
В новелата "Непреклонните" се говори за тийнейджърката от Арканзас Мати Рос, която иска да отмъсти за убийството на баща ѝ. Части от новелата са публикувани в няколко броя на в. "Сатърди ивнинг пост" през 1968 г., преди тя за пръв път да бъде адаптирана за големия екран и Джон Уейн да се превъплъти в образа на Рустър Когбърн, който е нает от Мати, за да открие убиеца на баща ѝ. Ролята носи на Джон Уейн първата му награда "Оскар". По-късно той изпълнява същата роля и във филма "Рустър Когбърн".
Втората адаптация на новелата е дело на братята Итън и Джоел Коен през 2010 г. и е с участието на Джеф Бриджис в ролята на Когбърн и на Хейли Стайнфелд в образа на Мати. Филмът получи 10 номинации за награди "Оскар", включително за приза за най-добър актьор за Бриджис. 
БТА