Почина доайенът на екзорсистите на Ватикана
Почина доайенът на екзорсистите на Ватикана / БГНЕС, архив

На 91 години почина най-известният екзорсист на Римокатолическата църква отец Габриеле Аморт, който в продължение на три десетилетия е извършил ритуали за прогонване на дявола от десетки хиляди души, съобщи Радио Ватикана, цитирано от ДПА.

Издателят на Аморт "Сан Паоло груп" заяви, че италианският свещеник е починал вчера в клиниката на фондация "Санта Лучия" в Рим, където е бил приет преди няколко седмици за нарушена белодробна дейност.

Аморт бе отявлен консерватор, който през годините се появяваше по първите страници с твърденията си, че Сталин, Хитлер и терористите от "Ислямска държава" са били обладани от дявола, както и с осъжданията си на йогата, източните духовни учения, "Хари Потър" и телевизията като сатанински, припомня ДПА.

"Ако човек се замисли за стореното от хора като Сталин и Хитлер, те със сигурност са били обладани от дявола. Това си личи в действията им, в поведението им и в ужасите, които са извършили", каза отец Аморт пред Радио Ватикана през 2006 г.

През април 2015 г. той написа във Фейсбук страницата си, озаглавена "Последния екзорсист":

"ИД ("Ислямска държава") е Сатаната." И добави: "Като християнин аз водя духовна борба със Звяра. Политиците, които днес изглежда нямат отговор към избиването на християни, също ще трябва да се борят с ИД и ще го направят по различен начин."

По повод сагата "Хари Потър" Аморт заяви на филмов фестивал в Умбрия през 2011 г.: "Хората си мислят, че това е просто детска книга, но тя води към магия и следователно към злото."

Преди три години той заяви пред италианското Радио 24, че хората, които правят "неща, които са против Божиите закони", като хомосексуалните, "не са непременно обсебени, но действат направлявани от дявола."

Аморт е роден в северния италиански град Модена на 1 май 1925 г. През Втората световна война е партизанин антифашист, а през 1954 г. бива ръкоположен за свещеник. Екзорсист става чак в средата на 80-те години, а преди това е журналист за католически медии.

През 1990 г. основава Международната асоциация на екзорсистите, която ръководи до 2000 г. Организацията е официално призната от Ватикана през 2014 г.

Аморт е извършил над 70 000 екзорсизма през кариерата си и остава активен до 90-годишна възраст. Той казва, че е попадал само на около стотина обладани от дявола души и ги засичал по това, че хората изпадали в транс, когато той започвал ритуала.

В едно от последните си интервюта, публикувано през юни от италианския сайт "Уърлд Пас", отецът Аморт казва, че на света съществуват огромен брой демони, които "мразят Бог и доброто" и чиято цел "е да завлекат човека в грях и да го отведат в ада".

Източник: БТА