/ Getty Images
"Черна гора е постигнала най-голям напредък в процеса на присъединяване към Европейския съюз и Хърватия ще продължи да я подкрепя по пътя й". Това заяви  хърватският премиер Андрей Пленкович след разговори с черногорския си колега Дритан Абазович в Загреб, предаде агенция ХИНА.

Пленкович добави, че двете страни работят за засилване на икономическото сътрудничество и за разрешаване на нерешените двустранни въпроси.

Премиерът Абазович пристигна днес на официално посещение в Загреб.

"Те водят преговори от 10 години. Черна гора е страна, която е отворила всички 35 глави. Намираме се на етап, в който искаме страната да премине към възможно най-ефективно изпълнение на критериите за затваряне на тези глави", заяви Пленкович на пресконференция.

Според него "Черна гора е постигнала най-голям напредък в този процес".

Смятам, че при добра динамика и политическа подкрепа, както и при решаването на някои въпроси, особено във връзка с формирането и попълването на състава на Конституционния съд, Черна гора би могла да ускори тази динамика без особено големи проблеми. Ние, разбира се, ще я подкрепим, каза Пленкович.

Хърватският премиер припомни, че през последните години двете страни работят за засилване на икономическото сътрудничество.

"Обсъдихме увеличението на двустранния стокообмен през последните няколко години, като в момента той е в размер на 236 милиона евро, което е увеличение с около 100 милиона евро и това е чудесно", каза Пленкович.

Във връзка с войната между Русия и Украйна той подчерта, че "в интерес на Хърватия е да се свърже с Черна гора", когато става въпрос за трансевропейски транспортни и енергийни маршрути и по-специално за "Адриатическо-йонийския коридор".

Същевременно той се обяви в подкрепа на продължаването на преговорите за Адриатическо-йонийския газопровод.

Абазович на свой ред заяви, че Хърватия и Черна гора имат общо бъдеще и че вижда страната си като част от Европейския съюз. Той каза, че иска отношенията между двете страни да бъдат "издигнати на възможно най-високо ниво".

Черногорският премиер посочи още, че няколко от преговорните глави са готови за затваряне и очаква този "технически въпрос да бъде потвърден от Европейската комисия".
БТА