/ Прессекретариат на държавния глава
Президентът е на официално посещение в Черна гора
Искам да благодаря на приятеля на България Мило Джуканович. За нас българите Черна гора е приятелска държава, с която ни свързва вековни културни и исторически връзки, а днес споделяме общо виждане за европейската перспектива на Югоизточна Европа, която няма алтернатива и е ключов фактор за постигане на стабилност, сигурност и просперитет за целия регион. Това заяви президентът Румен Радев на среща с неговия черногорски колега. Българският държавен глава е на официално посещение там.

"Тук съм да потвърдя категоричната подкрепа на България към Черна гора към нейния европейския път. Черна гора е най-напредналата страна в процеса на разширяване на ЕС и със задоволство ще очакваме в скоро време да ви приветстваме като пълноправен член на европейското семейство", обърна се Радев към Джуканович.

Официално посрещат президента Радев в Черна гора

България е готова да помага с експертиза за укрепване на институционалния капацитет на Черна гора за пълноценната интеграция в ЕС, увери българският държавен глава.

Прессекретариат на държавния глава

"С Джуканович споделяме убеждението, че във времена на криза в сигурността, енергиен шок, растяща инфлация, чукаща на вратата продоволствена криза и произтичащата от нея възможност за увеличаване на миграционните потоци към ЕС, залогът за успеха е сплотеност, солидарност и взаимодействие между всички страни в региона като условие за доверието в страните от нашия регион", изтъкна още Радев. Той поздрави Черна гора да поеме председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа.

Актове за задържаните футболни фенове от Черна гора в Горна Оряховица

"Въпреки активният политически диалог, нашите икономически връзки са далеч от нашите амбиции и възможности. Надявам се, че възможно най-скоро след формирането на ново правителство в България ще се проведе петата сесия на смесената икономическа комисия именно тук в Черна гора, която да отвори нови хоризонти за икономическо взаимодействие. Очакваме по-голяма активност и от Черна гора, така че вашата страна да стане по-видима и в България, и за българския бизнес и инвеститори, защото потенциалът, който Черна гора предлага в редица области е голям. Ние трябва да работим с приоритет за свързаността, да вдигаме фокуса и вниманието на регионално сътрудничество, така че подобрим въздушната и дигиталната свързаност, да разгърнем най-важното - обменът на хора, проекти, капитали, инициативи. Убеден съм, че ще има много бързо резултати в туризма, икономиката и образованието", заяви още Румен Радев.

"Ще е ключов успех задълбочаването на връзките в образованието", смята Радев.

Показахме готовност за сближаване на нашите две държави – страни, които са географски близко разположени, заяви от своя страна Джуканович. Той акцентира върху необходимостта за обмен на туристи. Заедно оценихме, че е важно да поставим фокуса на сътрудничество в областта на културата, каза още черногорският президент.

Двамата държавни глави са обсъдили също продължаването на двустранните консултации за по-интензивно парламентарно сътрудничество.