Племенник на Саддам Хюсеин е задържан в Австрия
Племенник на Саддам Хюсеин е задържан в Австрия / снимка: sxc.hu

Племенник на покойния иракски диктатор Саддам Хюсеин поиска убежище в Австрия, след като беше арестуван близо до Виена, заяви вътрешното министерство, цитирано от ДПА.

Според австрийски медии 42-годишният мъж, идентифициран като Башар Н., е издирван от иракските власти от 2006 година. Има информация, че той е обвинен в тероризъм.

Племенникът на Саддам Хюсеин е бил задържан вчера при рутинна полицейска проверка край австрийската столица, защото нямал паспорт. Четиридесет и една годишният мъж казал на полицията, че е племенник на Саддам, след като бил спрян от полицаите заедно с още двама иракчани в град Трайскирхен, южно от Виена. И тримата нямали у себе си паспорт, каза представителят на австрийското вътрешно министерство Карл-Хайнц Грундбьок, цитиран от БТА.

При направената по-късно проверка на самоличността се установило, че мъжът казва истината, допълни Грундбьок. Тримата казали, че искат убежище. Съблюдавайки австрийското законодателство, представителят на министерството не назова имената им.

Тримата иракчани били задържани вчера, след като пристигнали със самолет от Турция, както твърдят.

Иракското посолство в Австрия не е коментирало случая.