Пилотска грешка причинила трагедията със самолета на AirAsia, твърди експерт
Пилотска грешка причинила трагедията със самолета на AirAsia, твърди експерт / снимка: БГНЕС, архив

Причината за изчезването на самолета на AirAsia е грешка на пилота, който е решил да лети през опасно пространство над Яванско море.Такова мнение изрази австралийският авиационен експерт Нийл Хенсфърд.

"Кой е определил маршрута на полета: вторият пилот, който е французин, или самият капитан на самолета, ние засега не знаем", твърди експертът, цитиран от малайзийската агенция БЕРНАМА.

Според него "опитните пилоти на пътническите авиолинии избягват полетите през опасната зона", където е изчезнал самолетът. "Там се наблюдава явление, наречено "фабрика на бурите". Този район трябва да се заобикаля, а не да се лети през него", поясни специалистът. Именно това може да се е превърнало във "фаталната грешка", подчерта той.

"Правилно ли са разбрали метереологичната обстановка в района? Добре ли пилотите са се разбирали помежду си? Родният език на единия е малайзийският, а на другия френският", пита се Хенсфърд.

Индонезийските власти съобщиха, че екипажът на самолет, участващ в издирването, е "видял тела" близо до открити вече предмети от машината. Отделно до крайбрежието на остров Калимантан бе открит "обект, приличащ на крило".

Самолетът на "Еър Ейша" със 162 души на борда изчезна от радарите в неделя 40 минути след излитането си от Индонезия за Сингапур.

Източник: БГНЕС