Жената на Ким Чен-ун - И Сол-джу - скритото бижу на Северна Корея
Жената на Ким Чен-ун - И Сол-джу - скритото бижу на Северна Корея / Gulliver/Getty Images
Гневът на Северна Корея заради листовките срещу Пхенян, изстреляни от Юга, е подтикнат от „мръсни, обидни“ изображения на съпругата на лидера Ким Чен-ун, заяви главният пратеник на Русия в Пхенян, съобщи АФП.

През последните седмици Пхенян отправи поредица от осъдителни реакции срещу листовки против Северна Корея, които бежанци, живеещи в Южна Корея, изпращат през границата - обикновено се прикрепят към балони.

Обрат: Северна Корея се отказа от плановете си да увеличи военния натиск срещу Юга

Кампаниите отдавна предизвикват спорове между двете Кореи, но този път Пхенян усили натиска, взриви офиса за връзка и заплаши с военни мерки.

Една от най-скорошните пратки на листовки - проведена на 31 май – съдържа провокативни изображения на първата дама на Пхенян Ри Сол Джу, което предизвика "сериозно възмущение" в Пхенян, според руския посланик в Северна Корея Александър Мацегора.

"Листовките носеха специален вид мръсна, обидна пропаганда, насочена към съпругата на лидера", заяви Мацегора пред руската агенция ТАСС.

Те били обработени с фотошоп "от особено нисък клас", добави той и за Пхенян това преляло чашата.

Междукорейските отношения влязоха във фризера след краха на срещата на върха между Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп в началото на миналата година заради това от какво е готов да се откаже притежаващата ядрени оръжия Северна Корея в замяна на разхлабване на санкциите.

Провокация: Хвърлиха над Северна Корея пропагандни листовки в балони (СНИМКИ/ВИДЕО)

Пхенян обърна гнева си срещу Сеул, а не срещу Вашингтон, въпреки три срещи на върха между лидера на Север и президента на Южна Корея Мун Дже Ин. Тънещата в бедност Северна Корея е обект на множество санкции на Съвета за сигурност на ООН заради оръжейните си програми.

Руският дипломат отхвърли спекулациите, че по-малката сестра на Ким се подготвя да поеме ролята на следващ лидер на Северна Корея.

От началото на юни Ким Йо Чен - ключов съветник на брат си - беше лице на силно агресивната позиция на Пхенян към Юга по отношение на листовките.

Северна Корея взриви офиса за връзка дни, след като сестрата на Ким предупреди, че сградата скоро ще бъде видяна „напълно срутена“, а по-късно тя нарече Мун Дже Ин „отвратителен“ и очевидно „луд“.

"Няма абсолютно никаква причина да казваме, че се подготвя", за да поеме кормилото, каза Мацегора.

"Никой не смее да се нарече номер две в страната", добави той.
 
БГНЕС