/ Gulliver/Getty Images
Южнокорейска организация хвърли стотици хиляди листовки с помощта на балони в Северна Корея, съобщи активист, цитиран от Асошиейтед прес. Това се случва въпреки нееднократните предупреждения на Пхенян, че ще отговори на подобни действия.

Активистът Парк Сан-хак каза, че организацията му е пуснала от граничния град Паджу снощи 20 огромни балона, от които са разпръснати 500 000 листовки, 2000 банкноти от един долар и малки книги над Северна Корея.
 

Пак, бивш гражданин на Северна Корея, избягал в Южна Корея, каза в изявление, че пускането на листовки "е борба за справедливост в името на освобождението" на севернокорейците.

Тези действия със сигурност ще засилят и без това изостреното напрежение между двете Кореи. Пхенян неотдавна засили риториката си срещу пускането на листовки от южнокорейски активисти, като взриви празния, построен от Сеул, офис за връзка на своя територия и поднови психологическата си война срещу Юга.
 

Местни служители в Южна Корея заявиха, че проучват интернет профила на Пак и може да поискат полицията да разследва дейността му като потенциална заплаха за жителите на пограничните райони. Южнокорейското министерство на обединението, което се занимава с отношенията с Пхенян излезе с отделно изявление, изразяващо "дълбоко съжаление" от опита на Пак да изпраща листовки.
 

Наричайки севернокорейския лидер Ким Чен-ун "злодей", а управлението му "варварско", Пак заяви, че ще продължава да изпраща листовки.

"Макар че жителите на Северна Корея са станали съвременни роби, лишени от основни права, не заслужават ли те да знаят истината?", каза активистът.
БТА