/ Gulliver/Getty Images
Ким Чен-ун наложи вето на мерки, в които се предвиждало да се разположат войски близо до границата между двете страни. Севернокорейският лидер взел това решение на събрание на централната военна комисия при Корейската работническа партия, чиито членове са обсъждали „подсилване“ на позициите до границата, който да доведе до „възпиращ“ ефект, предаде вестник „Гардиън“, като се позовава на официалната информационна агенция на КНДР.

Няма официални обяснения за това решение, но някои експерти считат, че режимът на Пхенян е решил да се отдръпне от заплахите си и да даде шанс на Южна Корея за отстъпки, с които да се осъществи деескалация на напрежението.

Напрежението ескалира: Пхенян взриви офиса за връзка със Сеул

Подобна отстъпка може да е повторното отваряне на индустриалния комплекс Кесон, който бе най-яркият символ за икономическо сътрудничество между двете съседки.

Би било трудно за Сеул да възкреси проектите, особено на фона на опасността от нарушаване на международните санкции, наложени на Пхенян, във връзка с ядрените и балистичните програми, отбелязва изданието.

Очакваше се Северна Корея да увеличи натиска върху Юга, особено след като взриви офиса за връзка с Южна Корея в граничния град Кесон.