Пентагонът отрича руски бомбардировачи да са прелетели над остров Гуам
Пентагонът отрича руски бомбардировачи да са прелетели над остров Гуам / netinfo

Руски бомбардировачи не са прелитали край американската военноморска база на тихоокеанския остров Гуам, нито са се приближавали достатъчно, за да накарат американски изтребители да реагират. Това заяви вчера Пентагонът в отговор на руските твърдения, че бомбардировачи са прелетели над американска територия, предаде Ройтерс.

Според говорител на Пентагона два руски бомбардировача "Ту-95" били засечени в сряда да летят на юг към остров Гуам, но те не се били приближили достатъчно, за да бъдат прихванати от американски изтребители, които били готови да го сторят при нужда.

Друг представител на министерството на отбраната заявил, че руските самолети се намирали на 490 км от Гуам и на 160 км от американски самолети, които участвали в учение в района.

Тези изявления опровергават твърденията на началника на стратегическата авиация в руските ВВС, генерал-майор Павел Андросов, че тази авиация е възобновила традицията от времето на студената война да изпълнява мисии в райони патрулирани от Съединените щати. На пресконференция в Москва генерал Андросов заяви още, че руски стратегически бомбардировач е прелетял на американската военноморска база на остров Гуам и че американските пилоти се втурнали да го преследват.