патриарх Вартоломей
патриарх Вартоломей / Gulliver/Getty Images, архив
"Превръщането на храма „Света София“ и на манастира Хора в Истанбул в джамии ни причини болка", заяви патриархът на Константинопол Вартоломей след днешната литургия, цитиран от БГНЕС.

Това е първото изказване на вселенския патриарх по този въпрос, след като преди месец и половина турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа указ за превръщането на катедралата „Света София“ в джамия.

Руската църква: Превръщането на манастира Хора в джамия е неуважение към християнството

Двата уникални паметника в Истанбул, построени като християнски храмове, изразяват „универсалния дух на нашата вяра, любов и надежда във вечността“.

Патриархът подчерта, че „Света София“ и манастирът Хора са част от световното културно наследство и ще се моли за справедливост и мир, „който да просветли разума и сърцето на отговорните“ лица.

В петък Турция обнародва указа на президента, според който средновековният манастир Хора, в който се намира известната църква „Христос Спасител”, се предава на Дирекцията по религиозни въпроси (Дианет), а византийските фрески ще бъдат закрити, за да се превърне църквата в джамия.
БГНЕС