манастира хора
манастира хора / iStock/Getty Images
Превръщането в джамия на манастира Хора в Истанбул предизвиква съжаление и показва неуважението на властите в Турция към християнството. Това заяви председателят на Синодалния отдел за външни църковни отношения на Московската патриаршия митрополит Иларион, цитиран от ТАСС.

"Решението за превръщане в джамия на древния манастир Хора не може да не предизвика дълбоко съжаление. Турските власти за пореден път показаха своята незаинтересованост към съхраняването на древното християнско наследство, своето неуважение към християнството, своето презрение към това, което е скъпо на милиони християни по света и на милиони ценители на изкуството", подчерта той, цитиран от БТА.

Гърция осъди решението на Турция за манастира Хора

Вчера турското правителство даде статут на джамия на манастира Хора в Истанбул. За мюсюлманско богослужение е отворена църквата "Христос Спасител", която е част от манастирския комплекс.

Манастирът Хора е построен през 534 г. и е един от най-старите исторически паметници на Истанбул, известен със своите уникални фрески и мозайки от византийския период.
Храмът бил превърнат в джамия след превземането на Константинопол от османските турци през 1453 г. Използван е като джамия в продължение на 434 години и е превърнат в музей през 1945 г.
БТА