/ ThinkStock/Getty Images
Долната камара на полския парламент (Сейм) внесе искане за вот на доверие към министъра на здравеопазването на страната Лукаш Шумовски и по този начин към цялото правителство, съобщава РИА Новости.

Президентските избори в Полша ще се състоят на 28 юни

По-рано опозицията инициира вот на вот на недоверие към ръководителя на Министерството на здравеопазването, обвинявайки го в различни пропуски в борбата срещу пандемията от коронавирус.

В отговор премиерът Матеуш Моравецки се обърна към Сейма за вот на доверие на цялото правителство. За вот на доверие в кабинета се застъпи мнозинството от депутатите на Сейма. Това беше доста предсказуемо, тъй като управляващата партия „Право и справедливост“ има 235 от 460 депутатски портфейла.

Полските депутати дават възможност за гласуване лично или по пощата на президентските избори

"Реалността е, че излизаме от най-дълбоката криза от поне 30 години. Оставете ни да действаме, не ни пречете", каза Моравецки, обръщайки се към опозицията от трибуната на Сейма.

Той отбеляза, че решението за обръщение към парламента за вот на доверие е съгласувано с президента Анджей Дуда. "Г-н президентът предложи да се спре този цирк от скандали, който се опитвате да устроите. Ако имате достатъчно гласове, изпратете ни в оставка. Или престанете да се пречкате", каза той, обръщайки се към опозицията.
БГНЕС