/ Thinkstock/Getty Images
Парламентът на Киргизстан гласува за преустановяване на извънредното положение в столицата Бишкек, предадоха световните агенции.

Така депутатите отмениха решението за извънредното положение, взето от Сооронбай Жеенбеков, който вчера обяви, че се оттегля от президентския пост. Депутатите гласуваха единодушно за отмяна на режима на извънредното положение.

Президентът на Киргизстан се оттегли от поста

Пред депутатите днес председателят на парламента Канат Исаев официално заяви, че се отказва да изпълнява задълженията на държавен глава, както е според закона. Мотивите му за това са, че пълномощията на настоящия законодателен орган изтичат. Той каза, че задълженията на президент ще се изпълняват от Садир Жапаров, който бе избран от парламента за премиер.

Пред депутатите днес Жапаров пък увери, че предаването на властта в Киргизстан е протекло мирно.

Той изрази мнение, че предсрочни президентски избори трябва да има до 10 януари и се обяви за намаляване на избирателния праг за парламентарните избори от 7 на 5 процента. По-рано днес ръководителката на киргизстанската ЦИК каза, че комисията планира да насрочи изборите за парламент на 20 декември, а тези за президент на 17 януари, припомня ТАСС.

Пред депутатите днес Садир Жапаров освен това каза, че поддържа идеята за лустрация в страната. Той каза, че тя е необходима на Киргизстан и подчерта, че иска в държавните органи да има професионални кадри.
БТА