/ pixabay.com
Следващите парламентарни избори в Албания ще се проведат на 25 април 2021 г., съобщава МИА. Датата е определена с указ днес от президента Илир Мета след консултации с политически партии преди два дни.

В петък Мета имаше отделни срещи с лидери и представители на политически партии през целия ден, за да определи дата за изборите. Лидерът на Социалистическата партия и действащ премиер Еди Рама каза на срещата, че неговата партия и съюзници са готови за всяка дата на избори, с изключение на 2 май - Великден.

За най-големия му опонент, лидерът на Демократическата партия Люлзим Баша, е важно да се проведат свободни и демократични избори, въпреки че, добави той, повечето албанци искат избори днес, а не утре, защото според него са уморени от пропагандата, провалите и измамите на правителството.

Албания изгони ирански шпионин

Моника Круемади, председател на третата по големина партия, опозиционното Движение за социалистическа интеграция, не даде дата, но се съгласи с Рама, че не трябва да има избори на Великден, като добави, че изборите в страната е трябвало да се проведат преди две години.

Представители на по-малките опозиционни партии главно предложиха 18 април като възможна дата, с изключение на Рудина Хайдари от парламентарната опозиция, която отново поиска дата 2 май, като добави, че избори са се провждали и на други празници.

Според Конституцията, Мета имаше възможност да избере дата между 15 април и 16 май. Последните парламентарни избори в Албания се проведоха на 26 юни 2017 г. На тези и на предишните, през 2013 г. победата отиде при лявата коалиция, водена от социалистите на Рама.
БГНЕС