Папата отслужи литургия пред повече от 46 000 души в САЩ
Папата отслужи литургия пред повече от 46 000 души в САЩ / снимка: БГНЕС

Папа Бенедикт Шестнайсети се срещна с вярващи за първи път от началото на посещението си в Съединените щати. Светият отец отслужи литургия пред повече от 46 000 души, събрали се на стадион „Нешънъл парк” във Вашингтон, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Бенедикт Шестнайсети бе посрещнат с приветствени възгласи на стадиона, който обиколи с открит бял папамобил преди началото на месата. За интереса към срещата със Светия отец говори фактът, че по данни на организаторите, търсенето на билети е надвишило предлагането два пъти.

Скъпи братя и сестри, щастлив съм да бъде с вас, приветства вярващите папата, който навърши вчера 81 години.

Бенедикт Шестнайсети отново спомена за скандала със свещениците педофили в САЩ. Той наблегна на страданията, причинени в лоното на Католическата църква.

Вече бяха положени големи усилия за честно и почтено уреждане на тази трагична ситуация. Усилията за закрила на децата трябва да продължат, подчерта папата.

Светият отец отправи предупреждение за наличието на признаци за подкопаване на самите основи на обществото. Той спомена увеличаването на насилието, отслабването на моралното чувство, деградацията на социалните отношения и забравянето на Бога.

Бенедикт Шестнайсети приветства СЩ като земя на възможностите и надеждата. Той изрази съжаление, че "американската мечта" не е станала реалност за коренното население на страната - индианците, и чернокожите, докарани принудително като роби.

Папата завърши с няколко думи на испански - езика на многобройните католици в Съединените щати от латиноамерикански произход.

По време на литургията четири хора, съставени от общо 570 души, пяха на 12 езика.

ДПА отбелязва, че извършвайки истински подвиг, 300 свещеници са успели да дадат причастие на присъствалите над 46 хиляди души за около половин час. Неколцина вярващи имаха щастието да получат причастие лично от папата.