/ Gulliver/Getty Images
Намаляващото биоразнообразие и войните създават огромна заплаха за оцеляването на човечеството, предупреди папа Франциск в обръщение към участниците в конференция на тема "Устойчивостта на народите и екосистемите на климатичния стрес", предаде Франс прес. Двудневната конференцията, която завършва утре, е организирана от Папската академия на науките.

"Съчетанието от загубата на биоразнообразие и от многобройните войни, които се водят понастоящем в много райони по света, ще има пагубни последици за оцеляването на човечеството и за благоденствието - главно проблеми с продоволствената сигурност и увеличаващото се замърсяване", предупреди папата в текст, разпространен на английски език.

Климатичните промени се превърнаха в нетърпящ отлагане въпрос и вече не са второстепенно явление за обществото. Обратно, те заеха съществено място, не само като оформят по нов начин промишлените и селскостопанските системи, но и засягайки човешко семейство в неговата цялост, най-вече бедните и хората, които живеят в икономическата периферия на света, заяви той.

Франциск припомни, че във връзка с климатичните изменения Светият престол внесе в началото на юли молба за присъединяване на Ватикана (държавата, която той оглавява) към Парижкото споразумение, което предвижда ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий над прединдустриалното равнище, а в идеалния случай - до 1,5 градуса.

Папата призова също "най-облагодетелстваните в икономическо отношение страни да ограничат вредните си емисии и да предоставят финансова и технологична помощ на по-слаборазвитите райони, за да им дадат възможност да последват примера им".
БТА