/ ThinkStock/Getty Images
Почти всички страни по света могат започнат да преживяват по една изключително гореща година на всеки две години, считано от 2030 г. Това показва ново изследване, публикувано днес, предаде Франс прес.

То подчертава и голямата отговорност за това на емисиите на парникови газове на основните големи замърсители в света.

Изследването, публикувано в списанието "Къмюникейъшън ърт енд енвайръмънт" съпоставя исторически данни за емисиите и ангажиментите, поети преди последната конференция за климата в Глазгоу от петте най-големи източници в света на парникови емисии - Китай, САЩ, ЕС, Индия и Русия. На базата на всичко това учените са изготвили прогнози за затоплянето.

Резултатът е, че 92 процента от 165-те изследвани страни в проучването би трябвало да регистрират веднъж на всеки две години по една изключително топла година. Тези изключително топли години са дефинирани като години, достигащи рекордни нива на топлина, случвали се веднъж на сто години в прединдустриалната ера, преди експоненциалното увеличение на емисиите, дължащо се на човешка дейност, които водят до климатичните промени.

За да покажат какво би се случило, ако нямаше толкова емисии, учените са направили прогнозен модел, от който са махнали емисиите на най-големите емитенти в света от 1991 г. досега и в резултат е имало спад с 46 процента на съотношението на страните, които ще бъдат засегнати от феномена на изключително горещите години.

Всичко това подчертава нуждата от спешни действия и показва, че човечеството върви към един доста по-топъл за всички свят, казва Александър Науълс от неправителствената организация Клаймът аналитикс, съавтор на изследването.

Според ООН настоящите ангажименти относно емисиите ще доведат до увеличаването им с 13,7 процента до 2030 г., което е далеч от необходимото им намаляване наполовина, за да се постигне идеалната цел на Парижкото споразумение за климата, а именно глобално затопляне от плюс 1,5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната ера.
БТА