Папата: Християни и мюсюлмани да отхвърлят насилието
Папата: Християни и мюсюлмани да отхвърлят насилието / netinfo

Главата на Римокатолическата църква папа Бенедикт ХVІ подчерта "уважението и почитта си" към мюсюлманската религия и важността, която придава на диалога между всички религии и култури. Това стана ясно от речта, която Бенедикт ХVІ произнесе пред посланиците на мюсюлманските държави.

Междурелигиозният диалог е "жизнена необходимост", от която зависи голяма част от бъдещето ни, каза още Светият отец и допълни, че християни и мюсюлмани трябва да отхвърлят всяка проява на насилие.

Речта на папа Бенедикт ХVІ беше това, което очаквахме и е време да се изградят мостове между религиите. Това заяви иракският посланик Албер Йелда след края на срещата между Светия отец и дипломатите от мюсюлманските държави, акредитирани към Ватикана.

"Папата подчерта дълбокото си уважение към всички мюсюлмани в света. Това очаквахме, това получихме. Време е да изградим мостове между религиите", отбеляза той.

Срещата продължи около половин час. Светият отец стисна ръката на всеки от посланиците, след като произнесе речта си, предавана пряко по италианските телевизии.

Папата произнесе речта си на френски, но тя ще бъде разпространена на арабски език от пресслужбата на Ватикана.