папа Франциск
папа Франциск / БТА
Хората не трябва да си затварят очите пред несправедливостта, призова папа Франциск в посланието си за Богоявление, предаде ДПА.

В обществото все още има управници, които сеят смърт и убиват невинни хора, подчерта 85-годишният Франциск по време на Богоявленската литургия в базиликата "Свети Петър". Мнозина гледат на това безразлично, критично отбеляза папата.

Главата на Римокатолическата църква също така призова хората да имат пропита с кураж вяра и да не се оставят да бъдат погълнати от комфорта. "Ние сме се фиксирали върху нуждите си, върху това какво да ядем и какво да облечем, и оставяме да се изпари желанието за онова, което се простира извън всичко това, върху което сме се фиксирали", каза той.

Папа Франциск призова за прекратяване на насилието срещу жени

Богоявление, от гръцката дума за "проявление" или "поява", е моментът, в който Римокатолическата църква празнува разкриването на Исус като божие въплъщение.

По този повод вярващите си спомнят за влъхвите от Изтока, които дошли да посетят Исус в яслите, както е записано в Библията. Празникът се отбелязва в много християнски части на света.

Папата също така отправи явeн негативен намек към консерваторите, които се противопоставят на промените в Римокатолическата църква, като изрази съжаление за онези, чиято религия според него е самоцелна и затворена в "броня", съобщи Ройтерс. На Богоявление Франциск сякаш отправи конкретна критика към онези, възпротивили се на решението му да ограничи случаите, при които да се отслужва на латински традиционалистката меса, като заяви, че литургията не може да бъде затворена в капана на един "мъртъв език".

Ключовите думи за папа Франциск в брака: „Моля", „благодаря” и „съжалявам”

Латинската меса излезе от по-широка употреба след 1962-1965 г., когато се проведе Вторият ватикански консилиум и беше заменена с меса на местни езици, припомня Ройтерс.

През юли миналата година с аргумента, че месата на латински се използва от антиреформисти, за да се вреди на единството на Църквата, папата затегна правилата за това кога може тя да бъде отслужвана и кога не. По този начин той промени решения на двамата си предшественици в тази насока. След това някои консервативни лица в Църквата, в това число и епископи открито разкритикуваха папата.
БТА