Панета: Унищожихме ядрото на Ал Кайда, но битката продължава
Панета: Унищожихме ядрото на Ал Кайда, но битката продължава / снимка: Reuters

Силите на САЩ унищожиха голям брой от водачите на Ал Кайда и удържаха победа в борбата с някои от свързаните с нея групировки, но битката с тероризма пое в друга посока, която ще изисква упорити усилия от американска страна, за да се ликвидира наистина заплахата, каза министърът на отбраната на САЩ Лион Панета.

В реч пред Центъра за нова американска сигурност Панета каза, че САЩ са постигнали напредък в битката срещу свързани с Ал Кайда организации в Йемен и Сомалия, с групи, нанасящи удари в Мали и Нигерия и такива, които се опитват да се установят в Либия, предаде Асошиейтед прес.

Министърът на отбраната заяви, че САЩ са "унищожили ядрото на Ал Кайда", убивайки водачи като Осама бин Ладен, шейх Саид ал Масри и Абу Яхия ал Либи. Има напредък и в борбата с групировки, действащи в Йемен, и със сомалийската "Аш Шабаб". Това са реални успехи, но е важно да се посочи, че въпреки това заплахата от Ал Кайда не е елиминирана. "Забавихме развитието на първичния рак, но знаем, че ракът е пуснал метастази в други части на световния организъм", каза Панета.

Заради американския натиск Ал Кайда още повече се е разпръснала, станала е още по-хлабава като структура и е започнала да действа в най-различни географски точки, каза Панета. Борбата с Ал Кайда е придобила нова посока, която изисква да бъдем особено гъвкави и жилави, продължавайки битката, добави той.

Панета подчерта, че окончателният разгром на Ал Кайда продължава да е основен приоритет за САЩ, въпреки изтеглянето през следващите две години на американските войски от Афганистан и пренасочването на вниманието на САЩ към Азиатско-Тихоокеанския район в рамките на новата им военна стратегия, пише БТА. Решаващо за ликвидирането на Ал Кайда е в Афганистан да се работи така, че терористичната мрежа да не може никога повече да намира там убежище. За да има стабилност, в Афганистан трябва да се реши въпросът с корупцията и да се ликвидират убежищата на терористите в съседен Пакистан, заяви американският министър на отбраната. И Вашингтон, и международната общност трябва да поемат ангажимент да помагат на афганистанските сили да изпълнят тази задача, каза още Панета.

САЩ ще продължат битката с Ал Кайда в Пакистан, Йемен и Сомалия и трябва да предотвратят създаването на убежища на организацията другаде по света, заяви Панета. Това ще става чрез операции на американските специални сили, извършвани в партньорство с местните сили, каза Панета.