посланик Палестина
посланик Палестина / Булфото
Въпросът за освобождаването на двамата български моряци, които са заложници на йеменските хути, ще бъде поставен на среща в Кайро, съобщи палестинският посланик Насри Халил Абу Джайш.

Елена Йончева се срещна с отвлечените български моряци от кораба Galaxy Leader

Според него Палестина е положила "върховни усилия" за освобождаването на българите, защото те не са военни. Българските моряци, които са част от екипажа на "Galaxy Leader", са в плен от ноември миналата година. На 7 октомври 2023 година "Хамас" нападна Израел, с което бе поставено началото на разрастващия се конфликт в Близкия изток.

Според посланик Насри Халил Абу Джайш Палестина е водила разговори и с Иран, и с Йемен, и с "Хамас" за освобождаването на българите, държани в плен.

"Това, което бих съобщил тук и сега, е, че в рамките на този месец ще се проведе среща между палестинската национална власт и "Хамас". Срещата ще се проведе в Кайро и едно от нашите основни искания към "Хамас" ще бъде освобождаването на двамата българи", заяви палестинският посланик, като уточни, че не може да гарантира какъв ще бъде изходът от преговорите в Кайро.

Радев поиска от палестинския президент помощ за освобождаването на моряците от Galaxy Leader

На тях ще бъде търсено и решение за мир в Близкия изток.

"В резултат на тази война намериха смъртта си 42 000 палестински мъченици", заяви още посланикът, цитиран от БНР.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня