пакистанска армия военни
пакистанска армия военни / БТА
Пакистански войски са убили 12 бойци на талибаните в престрелка близо до границата с Афганистан, съобщи пакистанската армия, цитирана от ДПА.

Това става само една седмица след смъртоносното нападение срещу джамия близо до централата на полицията в същия район.

Престрелката е станала през нощта в района на селището Лаки Марват. Пакистански войски са нахлули в използвано от бойците скривалище, където се предполага, че те са планирали ново нападение, се казва в изявление на армията.

Няма пострадали от пакистанска страна, допълва армията.

Инцидентът става само една седмица, след като атентатор самоубиец на талибаните се самовзриви в джамия, посещавана често от полицията, в северозападния град Пешавар. В резултат на атентата загинаха най-малко 84 души.

Бомбеният атентат, който беше най-смъртоносният от години насам, предизвика силна реакция от страна на пакистанските власти. Началникът на местната пакистанска полиция се зарече "да преследва нападателите, където и да се крият".

Очаква се пакистанска делегация да посети Кабул, за да потърси подкрепа от афганистанското правителство срещу бойците на талибаните, за които се твърди, че действат от скривалищата си в Афганистан.

Пакистанските талибани, известни като "Техрик е талибан Пакистан" (ТТП), които следват същото твърдолинейно тълкуване на сунитския ислям като афганистанските талибани, но имат различна организация, са убили около 80 000 души в продължаващото десетилетия наред насилие.

От 2014 г. насам те бяха изтласкани от укрепените си райони по границата с Афганистан при поредица от офанзиви, но се опитват да се прегрупират след падането на властта в Кабул в ръцете на афганистанските талибани, припомня ДПА.
Светослав Танчев/БТА