Марк Зукърбърг
Марк Зукърбърг / Gulliver/Getty Images
Пакистанският премиер Имран Хан призова главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг да забрани ислямофобското съдържание на в социалната мрежа, предаде Ройтерс.

В писмо, публикувано вчера в Twitter от пакистанското правителство, Имран Хан заявява, че "засилващата се ислямофобия" насърчава екстремизма и насилието по света, особено чрез платформи като Facebook.

Зукърбърг заплашва с изтегляне на Фейсбук и Инстаграм от Европа

"Бих искал да ви помоля да въведете във Fаcebook аналогична забрана срещу ислямофобията и омразата срещу исляма, каквато въведохте за Холокоста", заяви Хан.

Като пример пакистанският премиер посочи ситуацията във Франция, където според него ислямът се асоциира с тероризма. По-рано вчера Хан заяви, че френският президент Еманюел Макрон е "нападнал исляма", насърчавайки показването на карикатурите на пророка Мохамед.

По-рано този месец социалната мрежа съобщи, че ще забранява съдържание, което отрича Холокоста или изкривява истината за трагедията.

В отговор говорителка на Facebook заяви, че компанията е против всички форми на омраза и не позволява нападки, основаващи се на раса, етнос, националност или религия.
БТА