/ Gulliver/Getty Images
Овладяха един от най-големите горски пожари във Франция за тази година, след като над 500 пожарникари се бориха с огъня в продължение на два дни в департамента Од близо до Тулуза, съобщи АФП.

"Разпространението на огъня е спряно, надяваме се да бъде напълно потушен тази нощ", каза полковник Ерик Фелтен от противопожарната служба на Од.

Хиляда пожарникари се борят с два пожара в Южна Франция

Пожарникарите заявиха, че им е помогнал слаб дъжд, както и ветровете, които са били по-слаби от прогнозираните от синоптиците. Префектът Од Ален Тирион подчерта, че в гасенето са участвали пет противопожарни самолета.

Около 2200 декара иглолистна гора бяха унищожени след избухването на пожара в сряда в хълмовете на департамента Од, на около 100 километра югоизточно от Тулуза.

Човешката дейност е основната причина за горските пожари у нас


Няма съобщения за жертви и пострадали. Няма и изгорели постройки, въпреки че 22-ма души са евакуирани в село Вал де Дон.

"Пожарникарите успяха да спрат пламъците да не достигнат до къщите, но цялата околна растителност беше унищожена. Трябваше да евакуираме конете и магаретата", каза Кристиан Лакубе, кмет на село Вал де Дон.

Гори сметището на Бобошево (СНИМКИ)

Причината за избухването на пожара все още не е известна, но е започнало разследване.

Властите бяха предупредили, че се очаква изключително сухо време в голяма част от Южна Франция след седмици суша и рекордни високи температури.
БГНЕС