/ Живка Тодорова
Основната причина за възникването на горските и полските пожари е човешката дейност, обикновено свързана с небрежност, самоувереност, недооценяване на обстановката, посочи главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Около процент-процент и половина от близо 40 хиляди пожара за една година са възникнали от естествени причини, каза още той. Николов присъства на отбелязването на Деня на спасението.

Евакуираха 250 души от хотел във Велинград заради пожар

Ако се говори за пожари в транспортни средства или в сгради, тогава може да става дума за износване, технически недостатъци, нередности при строителството и експлоатацията.

В отговор на въпрос за умишлено палене на гори Николов каза, че в България не е "атрактивно да изгаряш гори, а след това да строиш, както в други държави".

Правилно са действали пожарникарите при овладяването на пожара край автомагистрала "Струма", каза още Николов и подчерта, че най-напред е трябвало да се овладее ситуацията под моста, както са направили колегите му. По думите му движението там няма да бъде пуснато скоро, тъй като трябва да се направи експертиза, евентуално след това разработване на нов проект и изпълнението му така, че АПИ да бъда сигурна, че магистралата ще бъде безопасна.

Докога остава затворена магистрала „Струма“?

Николов обясни, че огънят е най-големият противник на стоманобетонните конструкции. При нагряването им над 400 градуса те започват да губят своята носеща способност и това е свързано преди всичко с армировката, а не толкова със самия бетон, допълни още той.

Горят треви край магистрала „Струма” (СНИМКИ)

Температурата на моменти е надвишавала доста над 400 градуса и въпросът е дали е успяла да прегрее достатъчно навътре и да повреди конструкцията, добави Николов. Усилията на всички пожарникари бяха насочени към овладяване на пожара под моста и охлаждане на конструкцията, така че да запазят моста, но това доведе до друг проблем - пожарът обхвана гората над Дупница.

Пожарът на остров Евбея е локализиран, но още бушува (СНИМКИ/ВИДЕО)

В момента има конкурс за назначаване на 90 пожарникари в цялата страна. Средно по 7 човека се борят за едно място, допълни още Николов.
БТА