Отвлечените кюрдски деца гледали обезглавявания и минали религиозно обучение
Отвлечените кюрдски деца гледали обезглавявания и минали религиозно обучение / БГНЕС, архив

Екстремистите от "Ислямска държава" са тормозили и изтезавали кюрдски деца, отвлечени тази година край северния сирийски град Кобане, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. Около 150 кюрдски момчета бяха отвлечени на 29 май, докато се връщали в сирийския град Кобане след изпити в Алепо. Около 50 от тях успяха да избягат от похитителите си, а останалите бяха пускани на групи - последните 25 бяха освободени на 29 октомври.

Тормозът над децата, някои от които бяха държани в плен 6 месеца, е равносилно на военно престъпление, заяви хуманитарната организация "Хюман райтс уоч". Децата, на възраст едва 14 години, са били подложени на интензивно религиозно обучение, принуждавали са ги да гледат записи на бойци на "Ислямска държава" на бойното поле и записи на обезглавявания. Наказанията им са включвали бой с маркуч, с електрически кабели или бой по стъпалата. Най-тежко са били наказвани онези, чиито близки са членове на кюрдските Сили за защита на народа, които водят тежки сражения с "Ислямска държава" за контрола над Кобане.

Задържалите ги екстремисти, родом от Сирия, Йордания, Либия, Тунис и Саудитска Арабия, са накарали децата да им дадат адресите на семействата и роднините си. "Когато превземем Кобане, ще ги хванем и ще ги изколим", обещали джихадистите, смятащи Силите за защита на народа за неверници.

"Понякога си намираха извинения, за да ни бият без причина. Караха ни да учим стихове от Корана и биеха тези, които не успяваха да ги научат", разказва едно от момчетата. Не им е била съобщена причината за освобождаването им, освен че религиозното им образование е приключено. Не е известно дали кюрдите са сключили сделка да ги разменят срещу пленени джихадисти, посочва АП.

Източник: БТА