/ iStock/Getty Images
Световната здравна организация (СЗО) поясни, че новият коронавирус се разпространява във всякакво време и няма причина да мислим, че студът може да го убие, съобщи Асошиейтед прес.

Експерти за пандемията: Не само маски и дистанция, много е важна и вентилацията

Вирусът се разпространява главно между хората. Дъждът и снегът могат да разредят следи от него по пейки и други външни повърхности. Предаването му от повърхности обаче не е сред основните фактори за пандемията.

Според учените истинското притеснение в студено време е, че хората ще се задържат на закрито. Възможно е да са натясно и така вирусът да се разпространява по-лесно.
Научни изследвания показаха, че значителен процент от случаите на зараза са в домовете, в общите кухни и бани.

Замърсяването на въздуха увеличава смъртността от COVID-19


СЗО и други институции предупредиха, че във вътрешни помещения с лоша вентилация заразяването е по-лесно, защото вирусът се разпространява във въздуха и частиците с него могат да останат да се реят няколко часа.

Места, където вирусът се разпространява много, са нощните клубове, фитнес залите, залите за репетиции на хористи.

Препоръчват да мълчим в градския транспорт, за да не се разпространява коронавируса


Коронавирусът не се разпространява толкова много на открито, защото се разпръсква във въздуха, а и хората имат повече място, за да спазват дистанция. Ако останат дълго близо един до друг и на открито без маска обаче, могат да се заразят.

Здравните власти препоръчват за избягване на зараза да се носи маска, да се спазва дистанция от 2 м и често да се мият ръцете.
БТА