Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Близо 60 на сто от пациентите, хоспитализирани с COVID-19, изпитват поне един от симптомите на инфекцията шест месеца след заразяване. Най-често оплакванията включват умора, болки в мускулите и ставите, затруднено дишане и проблеми със съня, предава АФП.

Изследването е проведено сред 1137 души от специалисти от Френския национален институт по здравеопазване и медицински изследвания ИНСЕРМ. Резултатите бяха публикувани от сп. "Клиникал майкробайолъджи енд инфекшън".

Една четвърт от пациентите се оплакват от "три и повече симптома" шест месеца след инфекцията. При 2 на сто от изследваните се е наложило отново да бъдат настанени за болнично лечение.

6 месеца след COVID-19 пациенти още имат симптоми

Учените са наблюдавали "връзка между първоначалната тежест на болестта и дълготрайността при изявата на симптомите". Наличието на поне три симптома шест месеца след заразяване е "по-обичайна при хора, чието заболяване е наложило престой в интензивно отделение в сравнение с пациенти, които са били хоспитализирани в общи отделения . Това посочват авторите на изследването.

125 души от обхванатите в изследването не са били в състояние да се върнат на работа шест месеца след преболедуването.