Шиндзо Абе и Ли Къцян
Шиндзо Абе и Ли Къцян / Guliver/Getty Images
Японският министър-председател Шиндзо Абе каза в Пекин, че двустранните отношения с Китай са в "историческа повратна точка", предаде Ройтерс. Абе, който се изказа на форум по време на официалната си визита в китайската столица, посочи, че днешният ден бележи зората на ново японско-китайско сътрудничество и че очаква нови възможности в отрасли като инфраструктура, логистика, здравеопазване и финанси.

На съвместен брифинг с китайския си домакин Ли Къцян Абе подчерта, че Япония и Китай имат голяма отговорност за обезпечаване на регионалната сигурност и ще работят заедно по проблема със Северна Корея.

Китайският министър-председател Ли изтъкна, че Япония е решена да нормализира дипломатическите си отношения с КНДР. Преди това обаче, трябва да бъдат разрешени няколко проблема, включително въпроса за съдбата на японците, отвлечени от Северна Корея през 70-те и 80-те години на миналия век с цел обучение на шпиони.
Това е първото официално посещение на ръководител на японското правителство в Китай от 2011 г. насам. Започнатата от САЩ търговска война сближава двете мощни и съперничещи си азиатски сили, посочва Ройтерс.

Ли и Абе направиха преглед на почетна рота пред Двореца на народа на площад Тянанмън, преди за започнат разговорите си в двореца.

Тази промяна в отношенията е резултат от дълъг процес на помирение, шест години след национализацията от японската държава на острови, за които Китай претендира.

Този ход предизвика антияпонски демонстрации в Китай и задълго охлади отношенията между Токио и Пекин. Предпазливото им затопляне започна едва в края на 2014 г.

Двете страни, които са втора и трета по сила икономики в света, трябва да обсъдят начини за засилване на икономическото си сътрудничество, посочва Франс прес.

Абе е придружаван от делегация от представители на 500 японски компании, които желаят да разширят присъствието си на огромния китайски пазар, а Китай се интересува от японските технологии.

Абе и Ли присъстваха вчера на прием, организиран по случай 40 години от подписването на договора за мир и приятелство между Пекин и Токио.
БТА