Отмениха резервациите за влаковете на Евростар до нова заповед
Отмениха резервациите за влаковете на Евростар до нова заповед / снимка: Reuters

Резервациите за влаковете на компанията Евростар (Eurostar) бяха отменени до нова заповед, докато движението им под Ламанша продължава да бъде блокирано, съобщи говорителка на Евростар, цитиран от АФП. "Не се продават билети", посочи говорителката. "Целта ни в момента е да можем да осигурим транспорт на хората, които вече имат билет", допълни същият източник.

Евростар обяви независимо разследване на проблемите, заради които влаковете по тунела под Ламанша не се движат вече трети ден. Хиляди пътници не успяха да потеглят от Лондон, Париж и Брюксел, докато компанията оператор пусна през тунела изпитателен влак с подсилена защита на двигателя срещу сняг. Разследването ще бъде ръководено от Кристофър Гарнет, бивш търговски директор на Евротунел (Eurotunnel SA) и Клод Гресие, водещ френски експерт.

През почивните дни над 2000 пътници бяха блокирани, след като шест влака се повредиха в тунела под Ламанша. Повредите най-вероятно се дължат на проникването на вода в електрическите части на двигателите поради резките колебания в температурите. Според първоначалните оценки на техниците на компанията внезапното образуване на кондензация най-вероятно е повредило електрониката на локомотивите.

Кондензацията се е образувала, след като влаковете, пътували по суша при сухо време и температури под нулата, са влезли в топлите и влажни тунели. Прекъсването на връзката през почивните дни засегна близо 59 000 души, посочи говорител на компанията, цитиран от БТА.

Френският държавен секретар по транспорта Доминик Бюсро заяви, че прекъсването на трафика на Евростар между Париж и Лондон от петък вечерта заради лошото време не е "нормално" и настоя за "разследване".

"Не може да се приеме, че този начин на транспортна връзка, който е основен между Франция и Великобритания и Белгия, както и с останалата част на европейския континент, не функционира, защото има сняг навън", заяви Бюсро, който придружава френския премиер Франсоа Фийон при официалното му посещение в Пекин.