/ iStock/Getty Images
Вирус на птичи грип е открит в говеждо месо в САЩ, но официални представители заявиха, че месото е от една-единствена болна млечна крава и не е било допуснато да влезе в хранителните доставки на страната, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Министерството на земеделието на САЩ. Властите уточняват, че говеждото месо остава годно за консумация.

Министерството съобщи, че вирусът е открит по време на изследването на 96 млечни крави, които са били изкарани от линията на производство, тъй като федерални инспектори са забелязали признаци на заболяване по време на рутинни проверки на трупове в месопреработвателни предприятия. Птичи грип е открит само при една от тези крави.

Птичият грип е установяван в стада млекодайни говеда в девет щата, откриван е в мляко и е ставал причина за избиването на милиони пилета и пуйки. Откриването му в говеждо месо обаче е новост за епидемията, започнала през 2022 година, отбелязва АП.

Миналия месец Службата за инспекция на здравето на животните и растенията заяви, че ще тества смляното говеждо месо за птичи грип в магазините за търговия на дребно, но все още не е открила никакви признаци на вируса.

Дори птичият грип да попадне в говеждото месо на потребителите, според Министерството на земеделието на САЩ готвенето на месото на температура от 73,9 градуса ще го унищожи, както унищожава бактерията Ешерихия коли и други вируси.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Анелия Пенкова/БТА