/ iStock/Getty Images
Във връзка с усложнената епизоотична обстановка по отношение на заболяването Високо патогенна инфлуенца по птиците (ВПИП), Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) разпространи съвети към дружествата, ловците и туристите. 

Оттам уточняват, че агенцията е официалния компетентен орган в страната за контрол на заразните заболявания в т.ч и на Инфлуенца по птиците.

Членовете на дружествата за защита на птиците, ловците и туристите могат да съдействат на компетентния орган при осъществяване на надзора при диви птици за болестта.

"Това ще подпомогне БАБХ да проучи как болестта е разпределена географски и при различните видове птици", отбелязват от БАБХ. 

Агенцията съветва при откриване на мъртви птици, констатиране на птици с некоординирани движения или установяване на изменение от нормалния вид на вътрешните органи при първичната обработка на отстрелян пернат дивеч незабавно трябва да се информира Областната дирекция по безопасност на храните, на чиято територия се намирате или на горещия телефон на БАБХ: 0 700 12 299.

Пълния текст на насоките може да намерите ТУК


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня