/ БТА
Параолимпийските игри в Токио бяха официално открити с красива церемония на Националния стадион в японската столица.

Японският император Нарухито и президентът на МОК Томас Бах са сред официалните гостите, както и президентът на Международния параолимпийски комитет Андрю Парсънс, съобщава БТА.

"Обявявам 26-и параолимпийски игри за открити", каза император Нарухито.

Мотото на церемонията е "Имаме крила", а повечето участници в спектакъла (артисти, музиканти) бяха хора с увреждания.

БТА

Олимпийският огън беше запален едновременно от трима параатлети.

Парадът на спортистите започна с отбора на бежанците, сформиран от Международния параолимпийски комитет. Доста от отборите се отказаха от участие в церемонията заради пандемията.

Мисията на Параолимпийските игри в Токио е да изгради общество, свободно от дискриминация, заяви по време на церемонията шефът на организационния комитет на Параолимпиадата Сейко Хашимото.

България участва с четирима спортисти на Параолимпиадата. Това са световният шампион в бягането на 1500 метра са спортисти с увреждания от Дубай 2019 Християн Стоянов, състезателката по спортна стрелба Милена Тодорова и други двама лекоатлети - европейският шампион в тласкането на гюле Ружди Ружди и Фатме Исмаил на копие.

БТА

На Параолимпиадата ще участват около 4400 спортисти от 160 държави. Надпреварата ще продължи до 5 септември и ще бъде без фенове заради глобалната пандемия.

Протест срещу провеждането на параолимпиадата се проведе в района на олимпийския стадион по време на церемонията по откриването. В него участват около 30-40 души. Заради полицейския кордон те успяха да се съберат само на половин километър от стадиона, а охраната не им позволи да се приближат.

Подобни действия имаше и по време на откриването на Олимпиадата месец по-рано. Протестиращите са недоволни, че състезанието не е отменено, въпреки бързото нарастване на броя на заразените с коронавирус в Япония.

БТА