Откриха мъртъв висш служител на НАТО
Откриха мъртъв висш служител на НАТО / ThinkStock/Getty Images
Откриха мъртъв висш служител на НАТО
91828
Откриха мъртъв висш служител на НАТО
  • Откриха мъртъв висш служител на НАТО

Главният одитор на НАТО бе намерен мъртъв в белгийския град Анден. Според първоначалните данни висшият чиновник се е самоубил. Семейството му обаче категорично отхвърля тази версия. Ив Шанделон се е занимавал с борбата срещу финансирането на тероризма. Хора от обкръжението му твърдят, че напоследък е получавал „странни" обаждания.

Тялото на Шанделон е открито на 140 километра от работното му място в Люксембург и на 100 километра от град Ленс, където той е живеел. На името на 60-годишния Ив Шанделон са били регистрирани три единици огнестрелно оръжие. До тялото му обаче е открито оръжие, което не е регистрирано.

Хора от неговото обкръжение твърдят, че той е споделял, че получава "странни" телефонни обаждания. Обстоятелствата около смъртта му все още не са изяснени. Назначена е аутопсия, която би трябвало да помогне на разследващите да разберат как е произведен изстрелът. Резултатите би трябвало да станат ясни до седмица.

Говорител на прокуратурата в Намур, Белгия, потвърди, че водещата версия е самоубийство. Тази версия се отхвърля категорично от семейството на Шанделон.

Ив Шанделон е работил в Агенцията на НАТО за поддръжка, като се е занимавал с проверки за пране на пари и финансиране на тероризъм. Не е изяснено дали е имал конфликтни отношения. Разследващите проверяват дали срещу него са отправяни заплахи, които биха могли да имат връзка с упражнението на служебните му задължения.

От следствието съобщиха, че разследват всички възможни версии.