/ iStock
Във Франция от легендарния ресторант Tour d'Argent („Сребърната кула“) бяха откраднати 83 бутилки колекционерско вино на стойност над 1,5 милиона евро, съобщи Le Parisien.

Загубата на ценни напитки е била открита през януари при инвентаризация на избите на заведението, където се съхраняват над 300 000 бутилки вина от различни епохи.

Крадци отмъкнаха вино за 350 000 евро, мятат бутилки по полицията

Засега полицията не е открила следи от влизане с взлом или други улики, които да сочат евентуалните крадци. Ресторантът се намира на покрива на сграда на Quai de la Tournelle в Париж, а избата му се простира на няколкостотин метра по поречието на река Сена. Освен всичко друго, в него се съхраняват вина Romanée-Conti. Цената на една бутилка с това вино от реколта 1999 г. може да достигне няколко десетки хиляди евро.



През 2022-2023 г. ресторантът беше затворен за мащабна реконструкция и отвори отново през октомври 2023 г.

„Сребърната кула“ е един от най-старите и престижни ресторанти в Париж, известен със своите патешки ястия. Според легендата на мястото, където се намира съвременното заведение, още през 1580-те години е имало хан, в който готвачът Рурто е приготвял изискани птичи пастети.

Един ден крал Хенри IV от Навара спрял в странноприемницата и след като опитал пастетите на Рурто, заповядал да бъдат доставени в двора. По-късно кардинал Ришельо, маркиза дьо Помпадур и други легендарни исторически личности са обичали да вечерят в „Сребърната кула“. През 20 век ресторантът бе посетен от кралица Елизабет II и сър Пол Маккартни.

Футболни запалянковци задигнаха уиски и презервативи

Смята се също, че „Сребърната кула“ е прототип на ресторанта на Огюст Гюсто от анимационния филм „Рататуй“. През юли 2023 г. беше съобщено, че крадци са проникнали във винен магазин в испанския регион Коста Брава и са откраднали девет бутилки скъпи вина пред очите на клиенти и продавач. Общата стойност на откраднатото е 117 100 евро.
БГНЕС