Най-малко 17 служители на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци са били убити в ивицата Газа от началото на войната между Израел и "Хамас" на 7 октомври, заяви днес ръководителят на структурата Филип Лазарини, цитиран от Франс прес.

"Досега е потвърдена смъртта на 17 наши колеги в тази брутална война. За съжаление реалният брой вероятно е по-висок", каза в изявление генералният комисар на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци. Лазарини обърна внимание, че някои от тези хора "са били убити вкъщи със семействата си, докато са спели".

"Подчертавам, че от избухването на войната на 7 октомври Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци предоставя редовно на всички страни в конфликта геолокацията на цялата си инфраструктура в ивицата Газа. Въпреки това досега бяха поразени най-малко 35 сгради, някои от директни удари", изрази недоволство Лазарини.

Говорителят на израелската армия: Не очаквахме тази касапница, терористите няма да видят спокоен ден

Той отбеляза, че "в ивицата Газа непрекъснатите въздушни удари и бомбардировки, съчетани със заповеди на израелските сили за евакуация, доведоха до разселването на един милион души и причиниха смъртта на твърде много цивилни", и призова за "спешно хуманитарно прекратяване на огъня".

Сградите на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинците бежанци в палестинската територия "вече са пренаселени", предупреди Лазарини. Той посочи, че там са намерили убежище 500 хиляди жители на анклава, който е с население от около 2,3 милиона души.

"Още веднъж напомням на всички страни (в конфликта) тяхното законово и неподлежащо на обсъждане задължение да защитават живота на цивилните, където и да се намират и по всяко време, и да се въздържат от атаки срещу гражданска инфраструктура, включително училища, болници, места за поклонение и цивилни домове, включително на служители на" Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци, призова накрая Лазарини.

"Аш Шабаб", новинарската агенция на "Хамас", междувременно съобщи, че най-малко 13 души са били убити днес при израелски въздушен удар по град Дейр ал Балах, в централната част на ивицата Газа, предаде Ройтерс.

Тези хора са загинали в една-единствена жилищна сграда, се казва информацията, която не е проверена по независим път.
Николай Станоев, БТА