/ Gulliver/Getty Images
След месеци принудително заземяване компанията „Боинг” планира първия полет за новия си модел 777X в четвъртък, съобщиха пред АФП източници, близки до мениджмънта на компанията.

Датата за първия полет, ключова стъпка преди „Боинг” да търси федерална сертификация на новия самолет, все още може да се отложи в зависимост от метеорологичните условия, казаха запознати.

Отстраненият шеф на „Боинг“ си тръгва с 62 млн. долара

Полетът първоначално беше планиран за лятото на 2019 г., но беше изместен във времето заради редица проблеми, включително и с новия двигател, създаден от „Дженеръл Електрик”.
Полетът е планиран да се извърши от Сиатъл, казаха източниците.
 


„Боинг” беше под интензивен натиск и контрол след глобалното заземяване на модела 737 MAX през март, след две смъртоносни катастрофи.

Говорител на Федералната авиационна администрация на САЩ заяви, че скоро се очаква полетът на 777X „но времето изцяло зависи от „Боинг”

Има направени 340 поръчки за 777X, предимно от самолетни компании - гиганти като Emirates, Lufthansa, Cathay Pacific, Singapore Airlines и Qatar Airways. Самолетът е конкурентна опция на Airbus A350. Ако всичко е наред с първия полет, „Боинг” ще подаде документи до FAA като част от официалния процес на сертифициране, който включва сертификационен тестов полет.

Боинг 767 кацна аварийно във Фукуока заради пожар

Сега компанията цели в началото на 2021 г. да започнат първите търговски доставки на самолета, като предишният срок за това беше средата на 2020 г.

Разработването на самолета за прелет на дълги разстояния, който може да поеме между 384 и 426 пътници, удари на камък през септември, когато фюзелажът на машината се разцепи по време на стрес тест.
БГНЕС