От 4 до 7 години затвор за български роми, търгували с хора във Франция
От 4 до 7 години затвор за български роми, търгували с хора във Франция / Thinkstock/Getty Images

Присъди от 4 до 7 години затвор получиха в Марсилия шестима членове на българско ромско семейство, търгуващи със старо желязо, по обвинение че са принудили седем свои сънародници да просят и проституират, предаде Франс прес.

След половинчасово заседание 46-годишният глава на клана Йордан Христов беше осъден на седем години затвор. Присъдата отговаря на исканията на прокурора, направени сутринта. Съпругата му Юзелем беше осъдена на пет години.

Синът на Йордан Христов, Стефан, получи присъда от шест години, с година повече от поисканото. Синът му Иван получи четири години, защото е надзиравал дейността на млада проститутка, която срещнал в България. Самият той проституирал като травестит.

Именно по жалбата на младата жена, подадена през юни 2013 г., беше сложен край на аферите на семейството.

Василка Христова, снаха на Йордан Христов, получи четири години. На толкова беше осъдена и другата му снаха Гергана. Шестимата членове на семейството бяха признати за виновни по обвиненията, особено трафика на хора. Единствено Василка беше частично оправдана по обвинението в сводничество при утежняващи вината обстоятелства. Откритите авоари са конфискувани и на шестимата е забранено да стъпват на френска територия.

Прокурор Арно Фожер подчерта, че иска присъди, които да послужат за пример и да имат възпиращо действие. "Родината на правата на човека не може да толерира експлоатацията а най-слабите. Европа не може да бъде пространство за търговия с хора", заяви той.

Източник: БТА