ОССЕ разкритикува парламентарните избори в Киргизстан
ОССЕ разкритикува парламентарните избори в Киргизстан / netinfo

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) разкритикува произведените вчера в Киргизстан парламентарни избори като неотговарящи на стандартите й, предаде Ройтерс.

Парламентарните избори в Киргизстан от 16 декември не успяха да отговорят на всички изисквания на ОССЕ, въпреки че някои бяха спазени, като плурализмът, се казва в съобщението на наблюдателската мисия на организацията. Като цяло изборите бяха "пропуснат шанс". Те не успяха да отговорят на очакванията на обществото за по-нататъшно консолидиране на изборния процес, обобщават наблюдателите на ОССЕ.

След обработка на 96 процента от гласовете ЦИК съобщи, че петпроцентната бариера за влизане в парламента са преодолели само две от 12-те партии, участвали в изборите. За създадената преди два месеца пропрезидентска партия "Ак жол" са гласували 48, 8 на сто от избирателите, а за опозиционната "Ата мекен" - 8,7 процента. Тя обаче още не се е справила с друго от ограниченията - за да влезе в парламента, за нея трябва да са гласували поне 0,5 процента от общия брой избиратели (2,7 милиона души) във всяка от седемте области и в двата най-големи града Бишкек и Ош. Възможно е Върховният съд да се произнесе как да се тълкува "регионалната бариера" от 0,5 процента. Ако тълкуването бъде променено, опозиционната партия ще успее да получи места в парламента.