Още не е взето решение дали Блеър ще стане пратеник на Четворката за Близкия изток
Още не е взето решение дали Блеър ще стане пратеник на Четворката за Близкия изток / netinfo

Още не е взето решение за назначаването на британския премиер Тони Блеър, който днес напуска поста, за специален пратеник на Четворката близкоизточни посредници /ООН, ЕС, Русия и САЩ/. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, който започна вчера визитата си в Близкия изток със среща с новоизбрания президент на Израел Шимон Перес, предаде ИТАР-ТАСС.

"Не бих искал да изпреварвам събитията, затова сега не бих искал да говоря на тази тема", каза Лавров на журналистите.

Представителят на ЕС за Близкия изток Марк Оте съобщи след срещата на Четворката в Ерусалим вчера, че Блеър е единственият обсъждан кандидат и че се очаква одобрението на Русия. Отношенията между Лондон и Москва се обтегнаха покрай разследването на смъртта на бившия руски агент Литвиненко, припомня Ройтерс, но дипломати изразиха увереност, че продължаващите тази нощ преговори ще доведат до споразумение.

Блеър се е обадил по телефона снощи на руския президент Владимир Путин, съобщи пресслужбата на Кремъл. Двамата направили оценка на двустранните отношения през последните десет години и обсъдили перспективите за развитието им. Путин изразил надежда, че богатият държавнически и външнополитически опит на британския премиер, който днес напуска поста, ще намери ефективно приложение в усилията за решаване на актуални международни проблеми, предаде ИТАР-ТАСС.

Лавров също така намекна вчера в Израел, че Москва има разногласия със Запада и по усилията да се изолира Хамас, предаде Ройтерс. Министърът разкритикува политиката на принципа "Разделяй и владей!", разцепила палестинските територии между движението Хамас, контролиращо Газа, и Фатах на Махмуд Абас, което контролира Западния бряг. "Разделена Палестина е проблем и за Израел, и за региона", предупреди Лавров в разговора си с израелския външен министър Ципи Ливни. "Не желаем да видим Палестина разединена от гражданска война. Обединена Палестина е необходима за самите палестинци, иначе е невъзможно решаването на съществуващите проблеми", подчерта той. По думите на Лавров, Русия е разтревожена от развитието на ситуацията в палестинската автономия. "Всички, включително политическото крило на Хамас, трябва да разберат, че не може да се постигне единство на палестинския народ по нецивилизован път. Недопустимо е това, което направиха палестинските радикали в Газа. Недопустимо е израелски войници да се намират в плен. Москва използва всички възможности, с които разполага, за освобождаването на тези хора", добави той.

Руският външен министър завършва днес посещението си в региона със среща с израелския премиер Ехуд Олмерт, след което ще се срещне в Рамала на Западния бряг с президента на палестинската власт Махмуд Абас. Следобед Лавров заминава за Беларус. Работната му визита в Минск е по повод 15-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения с Русия.