Още 6 американски щата гласуваха за легализиране на марихуаната
Още 6 американски щата гласуваха за легализиране на марихуаната / pixabay.com

Три американски щата - Калифорния, Масачузетс и Невада, гласуваха на референдуми за легализиране на употребата на марихуана за развлекателни цели, сочат прогнозни резултати, цитирани от ДПА. Още не ясно дали ще се стигне до същия резултат в щата Мейн, докато в Аризона тази мярка изглежда няма да мине, добавя ДПА.

Щатът Орегон гласува за легализиране на употребата на марихуана

Други три щата - Флорида, Арканзас и Северна Дакота - одобриха използването на марихуана за медицински цели. Така вече половината от 50-те американски щати одобряваат "медицинската" марихуана.

Тези резултати от референдумите, състояли се паралелно с президентските избори в САЩ, значително разширяват пространството за легална марихуана в страната - най-вече в западната част на страната.

Колорадо и Вашингтон легализираха марихуаната

"Тревата" вече е позволена в щатите Колорадо, Вашингтон, Орегон, Аляска, както и във федералната столица Вашингтон. Във всички тези места пълнолетни хора могат съвсем законно да отглеждат, купуват и консумират продукти от марихуана и канабис, отбелязва ДПА.

Марихуаната все още остава забранена от федералното законодателство, но вече над 60 млн. американци живеят в щати, където тя е позволена от местни закони.

Източник: БТА