От марихуана през данъци до смъртно наказание - в САЩ гласуват на 155 референдума
От марихуана през данъци до смъртно наказание - в САЩ гласуват на 155 референдума / Guliver/Getty Images

Освен на избори за президент и за 435 членове на Камарата на представителите на Конгреса, както и за 34 сенатори в 100-местния Сенат, избирателите в различни американски щати гласуват и на 155 общонародни допитвания или така наречените законодателни инициативи, предаде ТАСС.

Гласоподавателите във федералния окръг Колумбия ще се произнесат дали той да стане 51-ият американски щат. В Калифорния пък гласуват по 17 законодателни инициативи - най-много от 2000 години насам. Едната от тях е за отмяна на смъртното наказание, а другата за ускоряване на процеса по прилагане на смъртното наказание по отношение на 741 осъдени. Калифорнийските избиратели гласуват и за това човек, който купува боеприпаси да бъде проверяван от полицията.

Тръмп и Клинтън на финалната права в надпреварата за Белия дом

В Небраска избирателите искат да отменят закон от 2015 г. за замяна на смъртното наказание с доживотен затвор. В Оклахома се гласува за промяна в конституцията на щата, забраняваща да се счита смъртното наказание за жестоко или необичайно наказание.

В Мейн и в Невада се гласува за въвеждане на по-твърди мерки срещу купувачите на оръжие. В щата Вашингтон се гласува за забрана на отделни лица, представляващи изключителен риск, да притежават оръжие. В същия щат избирателите обмислят и въвеждането на данък върху емисиите на въглероден диоксид в атмосферата.
В Колорадо една от законодателните инициативи предвижда да се разрешава на безнадеждно болните да напускат живота с помощта на специален медицински препарат. В Арканзас, Флорида, Монтана и Северна Дакота гласоподавателите ще гласуват за легализирането на марихуаната за медицински

Оливър Стоун: Ако Хилари Клинтън победи, САЩ тръгват по опасен път

В щата Алабама гласуват по 11 въпроса - от финансирането на парковете с бюджетни средства до установяване на възрастта, на която може да се заема избираема длъжност. Според една от инициативите се предвижда пивоварните компании да съобщават данни за лицата, закупуващи големи партиди бира.

В Аризона се гласува за увеличаване на минималната надница от 12 на 13,50 долара. В Орегон се гласува за увеличаване на данъците за корпорациите, благодарение на което хазната ще се запълни с 3 милиарда долара на година. В Мейн се предлага облагане на доходите над 200 000 долара на година с данък от 3 процента, а средствата от това да отиват за образованието. В Роуд Айлънд се предлага да се гласува за затягане на правилата за издаване на разрешително за откриване на казино, а в Уайоминг за инвестиране на бюджетни средства в ценни книжа.

Източник: БТА