ВМРО-ДПМНЕ и коалицията имат ясна позиция, която не е променена - "при тези условия и диктат" няма да има конституционни промени. Това заяви лидерът Християн Мицкоски.

Македонското правителство одобри пристъпване към конституционни промени

Той обвини правителството, че допълнително усложнява процеса, като определя текст за конституционни промени, който не се съдържа в заключенията на Съвета на Европа, в преговорната рамка и протокола.

По-рано стана ясно, че в РС Македония стартира процедурата за вписване на българите в Конституцията, след като правителството прие да внесе промените в парламента.

Ковачевски: Не бива да се бърза с конституционните промени

„Ще имаме координация като ВМРО-ДПМНЕ и ще съгласуваме нашата позиция на тази координационна среща. Но важното е, че ВМРО-ДПМНЕ и коалицията имат ясна позиция, която е свързана с тези конституционни промени, които са под български диктат. Във вида, в който в който са внесени в парламента, правителството допълнително усложнява процеса, като определя текст за конституционните промени, който не само не е приемлив, но мога да кажа, че е напълно неразумен и допълнително застрашава позициите на Македония в рамките на напредъка към пълноправно членство в ЕС. И наистина бих искал да чуя обосновката на правителството в коя част от заключенията на Съвета на Европа, в коя част от преговорната рамка и в коя част от протокола се съдържа този текст на тези конституционни изменения“, подчерта Мицкоски.
БГНЕС