Не бива да се бърза с конституционните промени. Това заяви премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски.

„Това не е процес, при който трябва да се бърза. Това е процес, който трябва да премине през широк социален дебат. Затова с министъра на правосъдието и министъра на европейската интеграция имахме срещи с неправителствени организации. Имах среща и с политическите партии, включително с Християн Мицкоски, които приеха промените в конституцията. Затова смятам, че трябва да се даде пространство този процес да се хармонизира с тях и да се включи в процеса на конституционни промени”, каза Ковачевски, цитиран от „Макфакс“.

Той коментира и посещението на Мицкоски в Брюксел, откъдето опозиционният лидер посочи, че няма да подкрепи конституционните промени.

Шолц към Ковачевски: Не трябва да има нови условия от страна на България

„Мицкоски беше в Брюксел и виждам, че планът, който изложи, вече го няма. И че сега говорят какъв план щели да направят, когато дойдат на власт. Гражданите имат нужда от политици с решения, а не от политици, които блокират. И затова смятам, че опозицията трябва да участва в този процес. Това не е процес на един човек, а един широк процес“, посочи Ковачевски.

С внасянето на промените в парламента започват да текат сроковете за отваряне на Конституцията и прилагане на промените. 
БГНЕС